fbpx

Araba kullanırken yoldaki tabelaları görmekte zorluk çekiyor ve fakat kitap okurken yakında herhangi bir sorununuz yok mu? Bu durumda muhtemelen miyopsunuz demektir. Miyopi, uzağı görememe veya yakın-görüşlülük anlamına gelmektedir. Miyopi oldukça sık görülen bir görme sorunudur ve gözlüklerle, kontakt lenslerle ya da ameliyatla tedavi edilebilmektedir.

Miyop Nedir?

Miyopi göze giren ışığın gözün arka kısmında bulunan ve ışığa hassas hücrelerin bulunduğu retina tabakasının önünde odaklanmasıdır. Işığın retina üzerinde değil de önünde odaklanması, retina üzerindeki görüntünün bulanık olmasına neden olur. Bu da kişinin uzağa bakarken bulanık görmesine neden olur. Miyopide göz derecesi yükseldikçe kişinin kişi yakınları da bulanık görmeye başlayabilir. Örneğin göz derecesi -1,00 derece miyop olan bir kişi 1 metre sonrasında bulanık görecektir. Ancak -5.00 derece miyop olan bir kişi 20 cm sonrasında bulanık görmeye başlayacaktır. -10.00 derece miyop olan bir kişi ise 10 cm sonrasında bulanık görmeye başlayacaktır. Yani sadece gözüne 10 cm kadar yakın olan nesneleri net görebilecektir.

Miyop Neden Ortaya Çıkar?

Miyop iki nedenle ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birincisi gözün ışık kırıcı ortamları olan kornea ve lensin toplam kırma gücünün gereğinden fazla olmasıdır. Diğer ve daha sık görüleni ise gözün ön-arka uzunluğunun olması gerekenden daha uzun olmasıdır. Gözün ön-arka çapı uzadıkça kişinin göz derecesi miyopiye doğru kayacaktır. Örneğin normal bireylerde ortalama gözün-ön arka çapı 22-24 mm kadardır. Örneğin, bu uzunluk 25 mm ise o kişi çok büyük ihtimalle miyoptur.

Gözün ışık kırıcı ortamları olan kornea ve lensin kırıcılığının artması da kişinin miyop olmasına neden olmaktadır. Örneğin, keratokonus adı verilen bir rahatsızlık kornea tabakasının ışık kırma gücünü artırır ve hastada miyop ve astigmat ortaya çıkmasına neden olur. Lensin ışık kırıcılığının artması da katarakt ve lentikonus adı verilen durumlarda ortaya çıkabilir. Bu da miyopi ortaya çıkmasına neden olabilir.

Yüksek Miyopi Nedir?

Yüksek miyopi daha ciddi bir durumdur. Gözün ön-arka çapı yüksek miyopi durumunda çok uzundur. Bu durum uzağı bulanık görme dışında retina yırtıkları ve retina dekolmanı, katarakt ve glokom (göz tansiyonu) ortaya çıkmasına neden olabilir.

Patolojik Miyopi (Dejeneratif Miyopi) Nedir?

Patolojik miyopi genellikle anne-babadan kalıtsal yolla geçen bir durumdur. Göz küresi hızlı bir şekilde uzar ve yüksek miyopiye neden olur. Bu durum genellikle ergenlik ya da erişkinlik dönemine kadar ortaya çıkar. Uzağı bulanık görme dışında retina dekolmanı, retina içinde anormal kan damarları oluşumu (koroid neovaskülarizasyonu) ve göz tansiyonuna neden olabilir.

Miyop Belirtileri

Çoğu kişide tek bulgu uzağı görememektir. Ancak aşağıdaki bulgular da ortaya çıkabilmektedir.

Miyopi Tedavisi

Miyopi gözlükle, kontakt lenslerle ve lazer göz ameliyatı ile tedavi edilebilmektedir.

  • Gözleri kısma
  • Baş ağrısı
  • Gözde zorlanma
  • Gözleri ovalama
  • Televizyonu yakından izleme
  • Uzakta bulunan nesnelere ilgisiz olma

Lazer Göz Ameliyatı ile Miyop Tedavisi

Lazer göz ameliyatı son yıllarda miyop tedavisinde çok sık uygulanmaktadır. Miyopun lazerle tedavisinde PRK, LASİK, Smile Lazer yöntemleri uygulanmaktadır.
LASİK yöntemi en sık uyguladığımız yöntemdir. Uygun hastalarda çok iyi sonuçlar vermektedir. LASİK yöntemi oldukça hızlı iyileşmektedir.
PRK yönteminde ise 1-2 gün süren gözde sulanma, kızarıklık ve yanma şikayetleri sürmektedir. Daha sonra hastanın bu şikayetleri azalır ve günler geçtikçe görme seviyesi artar.
Smile lazer yöntemi ise ŞASİK yönteminde olduğu gibi hızlı iyileşen bir yöntemdir.

Scroll to Top