İçindekiler
Katarakt gözümüzün iç kısmında bulunan doğal lensin saydamlığını kaybederek ışık geçiremez hale gelmesidir. ‘Konjenital’ kelimesi ise kataraktın doğumdan önce ya da doğumdan sonraki ilk 1 yıl içerisinde ortaya çıktığını gösteren bir kelimedir. Yani konjenital katarakt aynı zamanda bebeklerde katarakt ile aynı anlama gelmektedir.
Konjenital Katarakt Olursa Ne Olur?
Kataraktı olan bir bebeğin görmesi zayıftır. Bunun sonucunda beyin ve gözün birlikte çalışması engellenmiş olur. Bu da göz tembelliği ile sonuçlanır. Ayrıca beyin az gören ya da görmeyen bir gözü iyi bir şekilde kontrol ve idare edemez. Bu da göz kaymasına neden olabilir.
Bebeklerde Katarakt Olduğunda Başka Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkabilir?
Kataraktın tipine ve şekline bağlı olarak konjenital katarakt ile birlikte aşağıdaki sorunlar birlikte görülebilir.
Konjenital Katarakt Belirti ve Bulguları Nelerdir?
Bir bebekte konjenital katarakt mevcut olduğunda göz bebeği beyaz ya da gri renkte görülebilir. Bu beyaz/gri renk tüm göz bebeğini kaplayabilir ya da göz bebeğinin siyahlığı içinde kısıtlı bir alanla da sınırlı olabilir.
Konjenital Kataraktın Nedenleri Nelerdir?
Katarakt göz içindeki doğal lensin protein yapısında ortaya çıkan değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu değişiklikler enfeksiyonlar, DNA yapısındaki değişiklikler ya da kimyasal dengesizlikler sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Bebeklerde katarakt aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir.
- Doğumdan önce ya da doğumdan hemen sonraki enfeksiyonlar
- Ailesinde konjenital katarakt olan bebekler
- Prematür bebekler (erken doğan bebekler)
Konjenital katarakta neden olan en sık enfeksiyonlar şunlardır.
- Su Çiçeği
- Sitomegalovirus enfeksiyonu
- Herpes Enfeksiyonu
- HIV
- Kızamıkçık
- Sifiliz (Bel Soğukluğu)
- Toxoplazma Enfeksiyonu
Konjenital katarakt olan çoğu bebekte başka bir tıbbı sorun saptanmaz. Ayrıca altta yatan bir neden de çoğu kez belirlenemez.
Konjenital Katarakt Tanısı Nasıl Konulur?
Konjenital katarakt genellikle ya yenidoğan bebeğin yapılan rutin göz muayenesinde, çocukluk çağında yapılan bir göz muayenesinde ya da bir ebeveynin çocuğun gözündeki anormal rengi ya da kaymayı fark etmesi sonrasında yapılan muayene ile konulur.
Bebeklerde Katarakt tedavisi
Konjenital Katarakt tedavisi hızlı yapılması gereken bir tedavidir. Kataraktın tedavisi ameliyat iledir. Ancak her bebeklerde saptanan her katarakt ameliyat gerektirmez. Görmeyi olumsuz etkileyen kataraktlar mutlaka hızla tedavi edilmelidir. Doğumda saptanan kataraktların 6-8 hafta içinde yapılması normal bir görsel gelişmenin temini açısından son derece önemlidir.
Ameliyattan sonra doktor göze yapay mercek yerleştirmeyebilir. Bu durumda kontakt lensler ve gözlüklerle görsel rehabilitasyon sağlanır. Ayrıca göz kapama tedavisi de uygulanabilir.
https://kidshealth.org/en/parents/congenital-cataracts.html