fbpx

Katarakt göz içinde bulunan doğal merceğin saydamlığını kaybetmesi, ışık geçirgenliğinin azalması ve görmeyi azaltması durumudur. Kataraktın kesin tedavisi katarakt ameliyatı ile olmaktadır. Ameliyat dışında kataraktın kesin bir tedavisi yoktur.

Kayseri Göz Doktoru
Kayseri Göz Doktoru

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt ameliyatında saydamlığını kaybetmiş olan doğal lens alınır ve yerine yapay üretilmiş lensler yerleştirilir. Katarakt ameliyatı günümüzde fako denilen yöntemle yapılır. Fako yönteminde (fakoemülsifikasyon), fako cihazı adı verilen bir cihazla ultrasonik dalgalar kullanılarak doğal lens parçalanır ve cihazın vakum sistemiyle göz dışına alınır. Alınan doğal merceğin boşalttığı alana yapay mercekler yerleştirilir. Bazı hastalarımız ‘mercek yerleştirilmezse olmaz mı?’ şeklinde sorular sormaktadır. Katarakt ameliyatında yapay mercek yerleştirilmesi zorunludur.

Katarakt ameliyatı esnasında ortaya çıkan bazı komplikasyonlar nedeniyle ameliyatta bazen mercek yerleştirilmeyebilir. Bu durumlarda genellikle daha sonra ikinci bir ameliyatla mercek yerleştirilmesi yapılmaktadır.

Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Katarakt ameliyatı süresi bazı faktörlerden etkilenmektedir. Ancak tecrübeli ellerde genellikle 10-15 dakika kadar sürmektedir. Cerrahın tecrübesi, kataraktın sertliği, hastanın göz bebeğinin yeterli kadar genişleyip genişlemediği gibi faktörler ameliyat süresini etkilemektedir.

Katarakt Ameliyatı Olmazsanız Ne Olur?

Bazen hastalarımız ‘katarakt ameliyatı olmazsam ne olur’ şeklinde sorular sormaktadır. Katarakt ameliyatı ertelendiği ve geciktiği takdirde katarakt şiddeti artar, doğal lens iyice sertleşir ve fako cihazı ile eritilmesi ve alınması zorlaşır. Katarakt sertliğinin artması ameliyat süresinin uzamasına ve ameliyat esnasında fako cihazının kullanacağı toplam enerjinin artmasına neden olur. Kullanılan enerjinin artması korneada ameliyat sonrasında ödeme neden olabilir. Bu da bir-iki günden 10-15 güne kadar uzayan bulanık görmeye neden olabilir. Ancak ortaya çıkan ödem çok büyük oranda ortadan kalacak ve hastanın görmesi normale dönecektir. Çok küçük bir hasta grubunda ödem kalıcı hale gelebilir ve kornea nakli gerekebilir.

Katarakt ameliyatı

Yukarıda açıkladığım nedenlerle katarakt makul bir seyiyeye geldiğinde ve kişinin görme seviyesini olumsuz etkilediğinde kısa sürede ameliyat olunması riskleri azaltan bir durumdur.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Ne Yapılır?

Katarakt ameliyatı sonrası dönemle ilgili çok sık sorular alıyoruz. Bunlara kısaca cevap verelim.
Katarakt ameliyatı sonrasında hastanın gözü kapatılır ve 30 dakika kadar dinlendikten sonra evine gönderilir. Hasta evde 1 saat sonra gözünü açar ve göz damlalarını damlatmaya başlar.
Katarakt ameliyatı sonrası kullanılmak üzere hastaya antibiyotik ve iltihap dağıtıcı damlalar ile yapay gözyaşları reçete edilir. Bu damlalar ilk birkaç gün genellikle daha sık damlatılır ve zamanla damla sıklığı azaltılır. Genellikle 1 aya kadar damla damlatma devam eder.
Katarakt ameliyatı sonrası hasta ilk gün biraz bulanık görebilir. Kataraktın şiddetine bağlı olarak kornea ödemi ortaya çıkmışsa bulanık görme 1 hafta 10 güne kadar sürebilir.

Katarakt Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Katarakt ameliyatı ciddi bir ameliyattır. Tecrübeli ellerde çok büyük oranlarda sorunsuz biten ameliyatlardır. Ama bu durumda bile gerek ameliyat esnasında gerekse ameliyat sonrasında bazı riskler mevcuttur. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Enfeksiyon
  • Enfeksiyona bağlı olmayan göz içi iltihabi reaksiyon
  • Göz İçi kanama
  • Kataraktlı doğal lensin gözün arka kısmına düşmesi
  • Göz kapağında düşme
  • Retina Yırtıkları ve Retina Dekolmanı
  • İkincil katarakt oluşumu
Katarakt Ameliyatı Fiyatları

Katarakt ameliyatı fiyatları birçok faktörden etkilenmektedir. Ameliyatı yapan hekim, ameliyatı yapıldığı hastane, göze yerleştirilecek olan yapay merceğin tipi ameliyat fiyatları üzerinde etkili faktörlerdir. Hastalarımıza bu konuda önerimiz şudur. Katarakt ameliyatı da dahil olmak üzere herhangi bir ameliyat olurken asla sadece fiyat zerine odaklanmamaları ve öncelikle ameliyatı yapan hekim seçilmelidir. Daha sonra ise ameliyatı yapılacağı hastane ve kullanılacak mercek tercihi önemlidir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Bulanık Görme

Katarakt ameliyatı sonrası bulanık görme 1-2 gün süreyle gayet normaldir. Ameliyata bağlı olarak hemen her hastada az-çok kornea ödemi olmakta, ameliyattan önce göz bebeğinin genişlemesi için damlatılan damlalara bağlı olarak bulanık görme olabilmektedir. Ancak bu durum geçicidir. Yukarıda da değindiğimiz gibi katarakt ameliyatı olmak için çok fazla beklenmişse bu durumda kornea ödemi daha şiddetli olabilmekte ve 2 haftaya kadar sürebilen bulanık görme şikayeti olabilmektedir. Çok nadir de olsa kornea yetmezliği denilen durum ortaya çıkabilmekte ve kalıcı görme kaybı oluşabilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Gözde Parlama Neden Olur?

Katarakt ameliyatı sonrasında hasta yakınları bazen hastanın gözünde parlama olduğunu fark etmektedirler. Bu normal bir durumdur. Ameliyatta yerleştirilen göz içi lensler saydam yapıdadırlar ve ışık geçirgen bir yapıya sahiptirler. Güneş ışığının teması sonucunda dışarıdan bazen bu mercekler yansıma yapmakta ve fark edilebilmektedirler.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Mercek Kayması Nasıl Anlaşılır?

Katarakt ameliyatı sonrasında göz içine yerleştirilen mercek bazen yerinden kayabilmektedir. Bu durumun bazı nedenleri vardır. Örneğin katarakt ameliyatı esnasından bir komplikasyon (istenmeyen durum) ortaya çıkabilir ve yerleştirilen mercek ameliyat sonrasında hareket edebilir. Bazen merceği yerinde tutan lifler çok zayıfladığı için mercek yerinden kayabilir. Bu son bahsettiğimiz durum katarakt ameliyatından yıllar sonra bile ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrasında göze gelen darbelerden dolayı da lens kayabilmektedir.
Lenste kayma olduğunda ameliyatla duruma göre mercek pozisyonu tekrar merkezi hale getirilebilir ya da kayan mercek çıkarılıp başka bir mercek yerleştirilebilir.
Eğer göz içindeki lens akıllı lens ise bu durumda kişinin görme seviyesi kaymadan dolayı normal lenslere göre daha fazla etkilenmektedir.

Scroll to Top