fbpx

Katarakt ameliyatı sonrası dönemle ilgili çok sık sorular alıyoruz. Bu yazıda merak ettiğiniz hemen her sorunun cevabını bulacaksınız.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Erken Dönemde Ne Yapılır?

Katarakt ameliyatı ülkemizde genellikle tek seansta bir gözün ameliyatı şeklinde uygulanmaktadır. Ancak İtalya ve İsviçre gibi bazı ülkelerde tek seansta her iki göze katarakt ameliyatı yapılması daha yaygın bir uygulamadır.
Hasta ameliyattan çıktıktan sonra ameliyat olan gözü kapatılır ve eve gözü kapalı olarak gider. Yaklaşık 1.0-1.5 saat sonra evde göz kapamasını açar ve kullanması gereken damlaları damlatmaya başlar. Damlalar başlangıçta daha sık damlatılır, daha sonra ise sıklığı azaltılarak yaklaşık 1 ay devam eder.
Ameliyat sonrasında hastanın gözüne 2-3 gün süreyle bastırmaması, en az 2-3 hafta havası temiz ortamlarda bulunması önemlidir. Katarakt ameliyatı sonrası dönemde en fazla korkulan komplikasyon göz içi enfeksiyon (endoftalmi)’dir. Enfeksiyonun önlemesi açısından ameliyat sonrasında damlaların anlatılan şekilde kullanılması ve hijyenik şartlara dikkat edilmesi önemlidir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Göz Kapaması
Katarakt Ameliyatı Sonrası Gözün Kapatılması

Katarakt Ameliyatı Sonrası Dönemde Sorunlar Nelerdir?

Ameliyat sonrasında birkaç gün süren gözde hafif kızarıklık, sulanma ve batma olabilmektedir. Bu durumlar mutlaka bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir. Katarakt ameliyatı bazen geçici göz kuruluğunu tetikleyebilmektedir. Özellikle göz kuruluğu olan hastalarda ameliyat sonrasında göz kuruluğu şikayetlerinde 1-2 ay süren artışlar olabilmektedir. Katarakt ameliyatından sonra genellikle yapay göz yaşları kullanılmaktadır. Ameliyat sonrasında gözde kızarıklık, batma, yanma gibi göz kuruluğu bulguları fazla olan hastaların yapay göz yaşı damlalarını sık aralıklarla (doktorunuzun önerisi doğrultusunda 2-3 saatte 1 damla gibi) damlatmaları uygun olacaktır.

Katarakt Ameliyatı Sonrasında Gözde Parlama Neden Olur?

Katarakt ameliyatında göz içinde saydamlığını kaybetmiş olan doğal lens alınır ve yerine yapay üretilmiş lens (mercek) yerleştirilir. Yerleştirilen yapay mercekler parlak ve saydam yapıdadır. Ameliyattan sonra bu mercek üzerine ışık düştüğünde dışarıdan bazen parladığı farkedilmektedir. Bu durum normaldir. Yani katarakt ameliyatı sonrası gözde parlama olması doğaldır. Aylar ve yıllar geçtikçe parlama genellikle daha az sıklıkta fark edilmektedir. Bunun nedeni ile merceğin ve arkasında bulunan zarın bir miktar matlaşması ve saydamlık kaybına uğramasıdır. Ancak yıllar geçse bile bu parlama bazen fark edilmeye devam edebilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Bulanık Görme Neden Olur?

Ameliyattan sonra 1-2 gün süre ile bulanık görme şikayeti olabilmektedir. Bu durum hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Ameliyattan önce hastanın kataraktı çok yoğun ise ameliyattan sonra gözün ön kısmındaki saydam kornea tabakasında ödem olabilmekte ve bazen 1 hafta-10 güne kadar sürebilen bulanık görme şikayeti olabilmektedir. Bu durumla çok sık karşılaşmıyoruz. Genellikle bulanık görme kısa sürer ve ameliyattan sonra 1. gün hasta iyi görmeye başlar.
Hastada katarakt dışında şeker hastalığına bağlı retina sorunları, sarı nokta hastalığı, göz tansiyonu gibi sorunlar da varsa katarakt ameliyatı sonrası bulanık görme devam edebilir. Bu durum bahsedilen hastalıkların göze verdiği zararın şiddeti ile ilişkilidir.
Çok nadir bazı durumlarda katarakt ameliyatı sonrası bulanık görme kalıcı hale gelebilir. Bu durum çok çok nadir görülür ve bunun nedeni ameliyat sonrasında kişinin korneasında kalıcı ödem ortaya çıkabilir. Bu durumda kornea nakli gerekebilmektedir.
Ameliyat esnasında komplikasyon ortaya çıkabilir. Kataraktlı lens gözün arka kısmına düşebilir. Bu durumda aynı seansta ameliyat şekli değiştirilebilir ya da ikinci bir ameliyat gerekebilir. Ameliyat esnasında ortaya çıkan komplikasyonlardan dolayı göze mercek yerleştirilmeden ameliyattan çıkılmış olabilir. Bu durumda katarakt ameliyatı sonrası bulanık görme ortaya çıkacaktır. Böyle durumlarda ikinci bir ameliyatla yapay mercek yerleştirildikten sonra görme düzelebilmektedir.
Kısaca, ameliyat sonrasında ortaya çıkan bulanık görme çok büyük oranda geçicidir. Ancak nadiren kalıcı görme kayıpları ile de karşılaşılabilmektedir. Siz de bu durumlardan hangisi olduğu ancak muayene ile anlaşılabilecektir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Ağrı Neden Olur?

Katarakt ameliyatı sonrasında gözde geçici bir ağrı ortaya çıkabilmektedir. Ameliyatın etkisi ile kişi ağrı hissedebilir ya da ameliyat sonrasında göz tansiyonu yükselmiş olabilir. Ameliyat sonrasında geçici göz tansiyonu yüksekliği sık görülmektedir. Ancak bu durumlarda genellikle göz tansiyonu kendiliğinden normale dönmektedir. Bazı durumlarda göz tansiyonu çok yüksek olursa damlalarla normale düşürmek gerekebilmektedir. Çok nadiren görülen bazı durumlarda ise göz tansiyonunu düşürmek için girişimsel işlemlere ihtiyaç ortaya çıkabilir.
Ameliyat sonrasında endoftalmi adı verilen göz içi enfeksiyon durumu çok ciddi bir durumdur. Çok nadiren karşılaşılmaktadır ve fakat ciddi görme kaybı ile sonuçlanabilmektedir. Endoftalmi durumunda gözde şiddetli ağrı, kızarıklık, görme kaybı ortaya çıkabilmektedir. Endoftalmi tıbbi acil bir durumdur. Hızlı müdahale edilmesi gerekmektedir.

Ameliyat Sonrası Kaç Gün Damla Damlatılır?

Katarakt ameliyatı sonrasında 1 ay göz damlası damlatılır. Ameliyat sonrasında antibiyotik, ağrı kesici, kortizol içeren iltihap dağıtıcı ve yapay gözyaşı içeren damlalar kullanılmaktadır. Bu damlalar genelde ilk günlerde daha sık damlatılır, sonra ise sıklığı azaltılır. Bu damlaları damlatmak çok önemlidir. Ameliyat sonrasında göz içinde ortaya çıkan iltihabi reaksiyonu azaltırlar ve enfeksiyonu önlerler. Yapay gözyaşı ise ameliyat sonrasında ortaya çıkabilen batma, yanma gibi şikayetleri önlerler.

Scroll to Top