İçindekiler
Göz kapak düşüklüğü her yaş grubunda ortaya çıkabilen bir durumdur. Pitozis olarak da adlandırılmaktadır. Pitozis, latince kökenli bir kelime olup ‘düşüklük’ anlamına gelmektedir. Göz kapak pitozisi denildiğinde ise göz kapak düşüklüğü anlaşılmaktadır.
Göz kapak düşüklüğü bir ya da iki gözde ortaya bıkabilir. Hafif derecede olabilir ya da göz bebeğini kapatacak şekilde ve görmeyi engelleyecek şekilde şiddetli olabilir.
Pitozis Nedir, Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Göz kapak düşüklüğü farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Üst göz kapaklarımızda Levator kası ve Müller kası adı verilen iki kas göz kapağını kaldırmaktan sorumludur. Bunlardan levator kası göz kapağını kaldıran ana kastır. Müller kası ise yardımcı kas olarak adlandırılabilir. Göz kapak düşüklüğünde genellikle sorun levator kasının çalışması ile ilgilidir.
Levator kası beyinden çıkan ve göz çevresindeki kasları uyaran 3. sinir adı verilen sinir tarafından uyarılmaktadır. Dolayısıyla beyinde, 3. sinirin izlediği yol boyunca ortaya çıkan sorunlarda ve levator kasının kendisinde ortaya çıkan sorunlarda göz kapak düşüklüğü ortaya çıkabilmektedir.
Müller kasının göz kapağını kaldırma gücü, levator kasına göre daha azdır. Horner sendromu adı verilen bir durumda Müller kasına gelen sinir uyarısı azaldığından dolayı hafif derecede pitozis ortaya çıkmaktadır.
Göz Kapak Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?
Göz kapak düşüklüğü nedenlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- Konjenital Pitozis (doğuştan göz kapak düşüklüğü)
- Yaşlılığa bağlı pitozis (senil pitozis)
- Kafa travmaları ve göz yaralanmaları
- 3. sinir felci
- Horner Sendromu
- Myastenia Gravis adı verilen nörolojik hastalık
Konjenital Pitozis (Bebeklerde Göz Kapak Düşüklüğü)
Doğuştan göz kapak düşüklüğü (konjenital pitozis) levator kasının gelişimindeki bir sorundan kaynaklanmaktadır. Konjenital pitozis olan bebeklerde levator kasının işlvi yetersizdir ve üst göz kapağı çizgisi de oluşmamıştır. Göz kapağı düşüklüğü şiddetli olan konjenital pitozisli bebekler görebilmek için başlarını arkaya doğru atarak çenelerini kaldırırlar. Ayrıca kaşlarının da yukarı doğru kaldırırlar. Bu durum da uzun dönemde baş ve boyun sorunlarına neden olabilir.
Bazı durumlarda doğuştan göz kapak düşüklüğü olan bebeklerde beraberinde göz hareket bozuklukları, göz çevresindeki kas sorunları, göz kapak tümörleri gibi sorunlar birlikte bulunabilir.
Konjenital ptozis olan bebeklerde göz kapak seviyesi göz bebeğini kapatacak şekilde düşükse göz tembelliği ortaya çıkabilir. Göz tembelliğinin ortaya çıkmasını engellemek için bu hastaların erken dönemde ameliyatla göz kapaklarının kaldırılması önem taşımaktadır. Geç yapılacak ameliyatlar görme seviyesinin iyi olmasını engelleyebilir. Bu anlamda anne-babaların dikkatli ve erken davranmasının önemini vurgulamak istiyorum. Bu anlamda özellikle bebek göz muayenesinde tecrübeli bir göz doktoruna muayene olunması önemlidir.
Yetişkinlerde Göz Kapak Düşüklüğü
Yetişkinlerde göz kapak düşüklüğünün en sık nedeni levator kasının göz kapağında tutunduğu yerden ayrılmasıdır. Bu durum yaşlanmadan ve göz kapağına gelen travmalardan kaynaklanabilir. Bazı durumlarda beyin ameliyatlarından sonra da pitozis ortaya çıkabilir. Bazı nörolojik hastalıklar, beyin felci gibi sorunlarda da göz kapak düşüklüğü görülebilir.
Göz Kapak Düşüklüğü Tedavisi
Göz kapak düşüklüğü tedavisi ameliyatla yapılmaktadır. Ameliyatla zayıf olan levator kasının güçlendirilmesi hedeflenir. Bu ameliyat ayaktan yapılır, yani hastanın hastanede yatması gerekmez. Levator kasının gücüne göre ameliyat planında küçük değişiklikler yapılabilmektedir.
Her ameliyatta olduğu gibi göz kapak düşüklüğü ameliyatının da riskleri ve komplikasyonları bulunmaktadır. Bunlar hastaya özel tartışılması ve konuşulması gereken durumlardır.