fbpx

Göz çevresi koyuluğu birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. En sık nedenlerden bir tanesi yapısal diyebileceğimiz genetik yatkınlıktır. Göz çevresi koyuluğu aşağıdaki nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Göz çevresi koyuluğunda mezoterapi bir kısım hastada etkili olmaktadır.

Göz Çevresi Koyuluğu

Göz Çevresi Koyuluğu Nedenleri

  • Alerji, Astım, Ekzema. Gözde kaşıntı oluşturan her neden göz çevresinin kaşınmasına ve sonuçta deride sürtünme ve çizilmeler sonucunda kararmalara neden olur. Özellikle bahar nezlesi olan hastalarda alerji sezonunda göz altlarında lekelenmelerden şikayet ederler. Ayrıca alerjiye bağlı olarak göz altlarında toplardamar genişlemesi olması da koyuluğun oluşmasına katkıda bulunur.
  • İlaçlar. Kan damarlarının genişlemesine neden olan herhangi bir ilaç göz çevresi koyuluğu nedeni olabilir. Göz çevresi derisi çok incedir ve damarların genişlemesi koyu bir renk ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Anemi. Dengesiz diyetin göz çevresi koyuluğu neden olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte demir eksikliği ve B12 vitamin eksikliğinin de göz çevresi karanlık halkalara neden olabildiği bilinmektedir. Demir eksikliği en sık kansızlık nedenidir ve bu durum da dokulara yeterli oksijen gitmediğinin göstergesidir.
  • Yorgunluk. Uykusuzluk veya mental (zihinsel) yorgunluk deride solukluğa neden olarak alttaki kan damarlarının daha net görünmesine ve bu da koyu bir görünüme neden olabilmektedir.
  • Yaş. Göz çevresi koyuluğu yaş arttıkça daha da belirginleşmektedir. Bunun nedeni yaşlanma ile birlikte derideki kollajenin azalması ve derinin daha ince ve daha saydam hale gelmesidir. Koyuluk bir göz çevresinde diğerine göre daha fazla olabilmektedir. Bunun nedeni ise genellikle asimetrik bir gülümseme gibi alışkanlık haline gelmiş bir yüz ifadesidir.
  • Güneş. Güneşe yoğun maruziyet sonucunda deride fazla üretilen melanin pigmenti koyuluğa neden olmaktadır.

Göz Çevresi Koyuluğu Tedavisi

Göz çevresi koyuluğu tedavisinde gündemde olan tedavi modaliteleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Mezoterapi. Mezoterapi özellikle son yıllarda göz çevresi koyu halkaların tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tedavi seçeneğinde deride melanin pigmentinin sentezlenmesini engelleyen bir takım maddeler göz içine enjekte edilmektedir. Mezoterapi senaslar halinde uygulanmaktadır ve etkisi kişiden kişiye değişir niteliktedir.
  • Hidrokinon etken maddeli kremler de kullanılabilmektedir. Ancak cilt üzerine kanser gibi olumsuz etkileri olabileceği düşünüldüğünden Avrupa ülkelerinde kullanımı bırakılmış ve ABD’de ise FDA kurumu tarafından 2006’da onatu geri alınmıştır.
  • Kimyasal Peeling
  • Lazer ve IPL lazer
  • Dolgu. Hiyalüronik asit içeren dolgular (göz altı ışık dolgusu) sık kullanılmaktadır. Ancak derideki koyuluk ile göz altı ışık dolgusunun yapıldığı gözyaşı oluk deformitesinin birbirinden iyi ayrılması gerekmektedir.

Scroll to Top