Akıllı Lens (Akıllı Mercek) Hakkında Sık Sorulan Sorular
Akıllı Lens adı verilen lensler (akıllı mercek) kendi üzerine gelen ışığı farklı odak noktalarına odaklama yeteneğine sahip lenslerdir. Bu amaçla akıllı lenslerin üzerinde ışığı farklı noktalara odaklama yeteneğine sahip halkalar bulunmaktadır. Bu halkaların her birinin ışığı kırma güçleri farklıdır. Bu şekilde kişinin hem uzağı hem de yakını görmesi sağlanır.
Akıllı Lenslerin iki temel kullanım alanı vardır. Birincisi katarakt ameliyatı yapılan hastalarda, ikincisi ise kataraktı olmayıp da gözlüksüz hem uzağı hem de yakını görmek isteyen hastalardır. Hangi amaçla yapılırsa yapılsın, akıllı lens operasyonunda yapılan işlem aynıdır. Gözün içinde doğal olarak bulunan lens ameliyatla alınır ve yerine akıllı mercek yerleştirilir. Yerleştirilen akıllı lens ömür boyu göz içerisinde kalır. Yani kontakt lensler gibi sürekli olarak hasta tarafından takılıp çıkarılması gerekmez.
Akıllı Lens uygulanması için gözde katarakt ve göz derecesi dışında herhangi bir önemli sorun olmaması gerekmektedir. Göz tansiyonu, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığına bağlı retina sorunları, keratokonus ve göz tembelliği gibi sorunları olanlara akıllı lens yerleştirilmesi uygun değildir. Akılı lenslerin sık sık gece araba kullanan kişilerde uygulanması doğru değildir. Bu lensler takıldıktan sonra ışıklarda uzama, genişleme gibi rahatsızlıklar sık görülebilmektedir. Bu nedenle uzun yol sürücülerinde akıllı lens kullanımı uygun değildir. Ayrıca 45 yaşının altındaki kişilere akıllı lens uygulanması genellikle doğru değildir.
Akıllı lens fiyatlarından değil akıllı lens ameliyatının fiyatından bahsetmek daha doğrudur. Çünkü bu ameliyatları doğrudan bir lens satın alıyormuş gibi basit düşünmemek gerekmektedir. Sonuçta akıllı lens ameliyatı ciddi bir ameliyattır ve seçilecek akıllı lensin yanında ameliyat tekniği de çok önemlidir. Akıllı lens ameliyatlarının hatasız yapılması bir zorunluluktur. Bu nedenle sanki tek konu seçilen akıllı lensin fiyatı imiş gibi konuya yaklaşmamak değildir. Bunun yanında ameliyatı yapan doktorun tecrübesi, yeteneği ve etik değerlere bağlılığı bu ameliyatların sonucunu doğrudan etkileyen faktörlerdir. Akıllı lens ameliyatının fiyatları ameliyatı yapan hekim, ameliyatın yapıldığı hastane ve kullanılan lense bağlı olarak değişmektedir.
Akıllı Lens ameliyatlarını 45 yaş öncesinde genellikle önermiyorum. Ancak bu durum 45 yaş öncesinde kesinlikle uygulanamayacağı anlamına gelmemektedir. Buna karar verirken hastanın göz dereceleri ve ameliyattan beklentisi önemli yer tutmaktadır.
Akıllı lens göz dereceleri yüksek olan hastalarda ve kataraktı olan kişilerde gözlükten bağımsız bir hayat sürmek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle hipermetrop olanlarda akıllı mercekten memnuniyet oranları daha yüksektir. Miyop olan bireylerde akıllı lens yerleştirilirken daha dikkatli olunmalıdır.
Premium akıllı lens ile akıllı lens ya da akıllı mercek arasında bir farklılık yoktur. Bu terimlerin tamamı aynı lensleri anlatmaktadır. Bu lenslerin bir diğer ismi ise multifokal lens ya da çok odaklı lenstir.
Akıllı Lens ameliyatı ‘hasta istediği için’ herkese yapılan bir ameliyat değildir. Akıllı lens çok fazla reklamı yapılan ve fakat uygulanırken oldukça dikkat edilmesi gereken lenslerdir. Hastanın yaşı, mesleği, göz numarası, ameliyattan beklentileri ve gözdeki diğer bulguları karar vermede çok önemlidir. Bu konuların ameliyattan önce hekim tarafından titizlikle incelenerek karar verilmesi gerekmektedir. Hasta seçimi titizlikle yapılmadan akıllı lens uygulanması mutsuz hasta sayısını artıran bir faktördür.
Akıllı Mercek ameliyatlarından sonra özellikle ışıkların kişiyi gece araba kullanırken rahatsız etmesi sık görülen bir yan etkidir. Bunun dışında akıllı lensler kendi üzerlerine gelen ışığı uzak, orta ve yakın mesafe arasında paylaştırdığı için görme kalitesi normal lenslere göre özellikle uzağa bakışta bir miktar daha düşük olabilmektedir. Bu durum zaman zaman bazı hastaları olumsuz etkileyebilmektedir.
Akıllı lens taktıranların yorumlarını değerlendirilirken akıllı lens ameliyatı yapan doktor bazında değerlendirmek mantıklıdır. Çünkü, akıllı lens ameliyatının günümüzde maalesef gereğinden fazla yapıldığını düşünüyorum. Her akıllı lens taktırmak isteyen hastaya akıllı lens ameliyatının yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Yukarıda da belirttiğim gibi akıllı lens ameliyatında hasta seçimi çok önemlidir. Hastanın yaşı, göz dereceleri, gözün yapısı gibi çok önemli faktörler dikkate alınmalıdır. Kişisel olarak akıllı lens ameliyatı yaptırmak için bize başvuran hastaların önemli bir kısmına akıllı lens ameliyatı yapmıyorum, bir kısmına ise standart lens ya da EDOF lens adı verilen ve yarı-akıllı lens diye bahsedilen mercek ameliyatını yapıyorum. Bu nedenle hasta seçiminde başarılı olmayan bir hekimin yaptığı akıllı mercek ameliyatı sonuçları ile titiz davranan bir başka hekimin sonuçları ve hasta yorumları farklı olacaktır. Yani önce tedaviyi değil, hekimi seçmek mantıklıdır.
Akıllı Lens ameliyatı sonrası bazı hastalar özellikle uzağı biraz bulanık görmektedirler. Bu bir dereceye kadar normal sayılabilmektedir. Çünkü akıllı lens kendi üzerine gelen ışığı, uzak-orta ve yakın mesafeleri görmeleri için paylaştırır. Gelen ışığın %35-40’lık bir kısmı uzak görme için ayrılmaktadır. Bu da kişinin uzak görmesinde yüzde 10’luk bir azalmaya neden olabilmektedir. Ancak bu durum herkeste ortaya çıkmamaktadır. Ayrıca bunun oluşturacağı etkiye hastaların verdiği tepkiler de önemli oranda değişmektedir. Daha mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahip hastalar daha mutsuz olurken, daha kolay mutlu olabilen bir kişilik yapısına sahip hastalar daha mutlu olmaktadırlar.
Ayrıca akıllı lens ameliyatından sonra gözde derece kalması da bulanık görmenin bir başka nedenidir. Bu durumda ameliyattan en az 3 ay sonra excimer lazer operasyonu ile bu durum düzeltilebilir. Ameliyattan önce ne kadar hassas cihazlarla lens ölçümü işlemi yapılırsa yapılsın gözde derece sapması her zaman mümkündür. Standart lensler ile bu durum hastalar tarafından daha kolay tolere edilebilirken, akıllı lens takılan hastalarda bu daha fazla sorun olmaktadır. Ancak çözümü olmayan bir durum değildir.
Akıllı lensler akrilik veya silikon materyalden üretilmişlerdir ve kişinin ömrü boyunca göz içinde bozulmazlar. Akıllı lens operasyonu yaptıracak olan hastaların bu konu üzerinde gereksiz endişelere kapılmasına gerek yoktur.
Her ameliyatın riskleri vardır. Akıllı lens ameliyatı da riskten bağımsız değildir. Ancak tecrübeli bir göz hekiminin ellerinde bu ameliyatların riskleri çok düşüktür. Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan akıllı lens ameliyatlarında cerrahi komplikasyonlar düşünüldüğünde bu yazının güncellendiği 01/02/2024 tarihine kadar bir sorun yaşamamıştır.
Trifokal lens, 3-odaklı lens anlamına gelmektedir. Trifokal lens ile akıllı lens aynı lenslerdir. Ancak şu şekilde açıklamak daha doğrudur. Akıllı lensler çok odaklı lenslerdir. Çok odaklı lensler iki odaklı ve 3-odaklı şeklinde ikiye ayrılırlar. İki odaklılar uzak-yakını, 3-odaklı lensler ise uzak-orta-yakını görmek üzere tasarlanmışlardır. Ancak bu durum 3-odaklı lenslerin, 2-odaklı lenslerden kişide daha iyi sonuç vereceği anlamına gelmez. İşte bu konuda uygulanacak lensin markası ve özellikleri önemlidir. Bu konuda hekiminizin ameliyat öncesi sizi bilgilendirmesi uygun olacaktır.
Alcon akıllı lens fiyatları denildiğinde akla Panoptix adı verilen Alcon firmasının multifokal lensi gelmektedir. Ancak bu satırların yazarı olan Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan daha çok Johnson&Johnson firmasının Tecnis Multifokal adı verilen lenslerini kullanmaktadır. Bu lenslerle hasta memnuniyetinin daha yüksek olduğunu klinik pratiğimde görüyorum. Ancak bu tüm kişilerde Tecnis Multifokal lenslerinin iyi sonuç vereceği anlamına gelmez. Akıllı lens uygulaması öncesi ayrıntılı bir göz muayenesi eşsiz değere ve öneme sahiptir.
Zeiss Trifokal lensler kaliteli lens grubu içerisinde değerlendirebileceğimiz lenslerdedir. Zeiss dışında Johnson&Johnson ve Alcon firmaları da lens üretimi yapan uluslarası düzeyde saygın firmalardır. Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan bu lenslerden daha çok Johnson&Johnson firmasının lenslerini tercih etmektedir. Bu lenslerin hem operasyon sonrası hasta sonuçlarından hem de göz içerisinde ameliyat sonrasında santralizasyonlarından memnundur.
Akıl, farklı durumlara adapte olabilme yeteneği şeklinde tarif edilmektedir. Ancak akıllı lensler göz içinde iken herhangi bir değişkene bağlı olarak herhangi bir özelliklerini değiştirmezler. Bu nedenle halk arasında akıllı lens şeklinde tarif edilse de bu ifadeyi kullanmak doğru değildir. Bu anlamda aslında “doğuştan gözümüzde bulunan doğal lens akıllıdır” demek daha doğrudur. Çünkü doğuştan gözümüzde bulunan lens uzak ve yakına bakışta kırıcılık gücünü anlık olarak değiştirebilme kabiliyetine sahiptir. Bu şekilde hem uzağı hem de yakını net görebiliyoruz. Akıllı lensler doğal lensin kırıcılığını değiştirerek yaptığını üzerlerinde sabit olarak bulunan farklı kırıcılık alanları ile sağlarlar. Bu nedenle akıllı lensler sabit bir tasarıma sabittir ve gerçek anlamda bir “akıl” özelliğini akıllı lense ithaf etmek doğru sayılmaz.
Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan, Kayseri’de akıllı lens ameliyatlarını en sık yapan göz doktorlarından biridir. Akıllı lens uygulanacak hastaların seçiminde deneyime sahiptir.
3 ay önce tek göz trefocal mercek ve akabinde çift görme var.simdi kayma olduğu için lens ameliyatla düzeltilecek dedi doktor. 2.kez acilirsa sorun Olur mu? Endişeliyim.
Muayene etmeden rahatsızlığınız hakkında kesin bir yorum yapmam ve herhangi bir tedavi önermem tıbben mümkün değildir. Her hastanın kendi özelinde farklı muayene bulguları olabiliyor. Muayene olmak isterseniz aşağıdaki linkten muayene için randevu alabilirsiniz.
https://www.doktortakvimi.com/fatih-cakir-gundogan/goz-hastaliklari/kayseri